MITOVI I ISTINE O UČENJU UČENJU SVIRANJA FLAUTE

Zar doista možemo naučiti svirati klavir samostalno – iz YouTube-a, uz savjete na forumima,…?

Uz mnoge debate na različitim forumima o tome se pitamo i mi na ovoj stranici. Puno je priča o mogućnostima učenja flaute – pa razmotrimo neka od učestalih naglabanja o tome.

POPREČNA FLAUTA JE PRETEŠKA ZA SAMOSTALNO UČENJE
(mit: poprečnu flautu ne možemo samostalno naučiti, jer je tehnika sviranja  preteška za samostalno učenje)

Poprečna flauta je sasvim uobičajen instrument sa svojim specifičnim osobinama. Istina je, da su prvi koraci nešto teži, jer je potrebno naučiti pravilno upuhavanje zraka u instrument, a i držanje instrumenta je malo neuobičajeno. Ipak sve te početne probleme možemo savladati sa praktičnim vježbama.

U tu svrhu u prvim danima izvodimo posebnu vježbu “sviranja na flašu”, koja je jednostavno razumljiva i savladiva, te odlična osnova za prelaz na sviranje poprečne flaute. U nastavku naučimo još osnovne zahvate i već se iz našeg instrumenta čuju prve melodije.

žena svira poprečnu flautu

GŠUVD (Glazbena škola u vašem domu): Pomoću praktičnih osnovnih vježbi brzo preskočimo  prve prepreke  i idemo na “pravo” sviranje.

SVIRANJE PO TABLATURAMA
(mit: sviranje poprečne flaute mogu se naučiti iz tablatura i zato ne trebam poznavati note)

Tablature su odličan dodatak sistemu nota. Kažu nam s kojim prstom pokriti i otvoriti neku rupicu, da dobijemo specifičan ton. Po tablaturama možete i nešto malo svirati, ako poznajete melodiju, ali u osnovi tablature su samo dodatak sistemu nota.

Ako pogledate „Guitar pro“ ili slične ozbiljnije programe, vidjet ćete da je doista tako. Na žalost nam tablature kažu samo osnovnu informaciju o visini tona, ali ne i o dužini, tako da se samo uz tablature ne može svirati instrument ukoliko ne poznajete te pjesme od prije.

GŠUVD: Kroz obrazovanje upotrebljavamo tablature samo kao pomoć za razumjevanje nota.

BOLJE RAZUMIJEVANJE GLAZBE
(mit: razumjevanje glazbe nema veze sa mojim sviranjem instrumenta) 

djevojka uči sviranje poprečne flaute

Razumijevanje glazbe je bolje uz znanje sviranja nekog instrumenta. Ovo je nesporno, zato je bitno koliko u početku ulažemo u sviranje, jer su baš glazbene osnove izvor iz kojeg kasnije uzimamo i nadograđujemo naše vještine.

To važi i obrnuto. Čim bolje razumijemo glazbu, tim bolje i sviramo na instrumentu. Iznenada vidimo, kakva genijalna rješenja su pronašli neki autori glazbe, divimo se kreativnosti starih majstora, pa i sami pokušavamo svirati ono što već znamo – svaki put bolje.

GŠUVDU godinu i pol dobiti ćete dobru osnovu za slušanje glazbe sa sasvim novim spoznajama. 

UČENJE I SVIRANJE PO NOTAMA
(mit: nije potrebno učiti note da bi odsvirao nekoliko pjesama na poprečnoj flauti)

Mit o teškim i neophodnim notama tako je prisutan, da se uplaši svaki budući flautist, najviše o tome pričaju instruktori, koji i sami ne znaju dovoljno o sviranju flaute.

Note u glazbi znače koliko znače i slova u abecedi. Svi znamo slova abecede i sa tim znanjem možemo  pročitati sve što želimo. Nitko nema problema sa time.

Slično je sa notama, ali nota ima samo 8 (12 sa polutonovima). Tako možemo sa 12 različitih nota zapisati i odsvirati cjelokupnu glazbenu baštinu svijeta. Sad razmislite dali je pametno naučiti 8 nota, kako bi sami „čitali“ svu glazbenu literaturu?

GŠUVD: Kroz obrazovanje steći ćete osnovno znanje nota, toliko da postanete glazbeno pismeni.

SAMOSTALNO UČENJE POPREČNE FLAUTE
(mit: sam mogu naučiti sve to što drugi nauče putem vođenog obrazovanja)

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete ju sastaviti u neophodnu cjelinu.

Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, ali ne i cijele slike.

Sa dobrom osnovom nakon završetka pravog obrazovanja možete i sami dalje učiti sviranje poprečne flaute.

Ukoliko poznajete ljestvice i akorde, mnogo bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje. 

žena svira flautu po notama

GŠUVD: Dobit ćete dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravi smjer.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika.

poprečna flauta i note

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali sa tim nećemo znati Španjolski. Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti.

Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni. Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika. Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

 

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, već samo mehaničko ponavljanje tonova.

Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama, koje znate napamet – već  ste odmah i završili (ako netko predlaže neku drugu pjesmu, čujemo razne isprike).

GŠUVD: U “glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva.

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo za vas suvišni balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati ukoliko nemate ambicija postati profesionalni muzičar, te se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument, onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koje su temelj za pravilno sviranje klavira i uživanje u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći: Da, isplatilo se!  🙂