MITOVI I ISTINE O UČENJU SVIRANJA GITARE

Zar doista možemo samostalno naučiti svirati gitaru – iz YouTube-a, savjete na forumima,…?

Uz brojne debate na različitim forumima o tome se pitamo i mi na ovoj stranici. Puno je priča o mogućnostima učenja gitare – pa razmotrimo nekoliko učestalih naglabanja o tome.

SVIRANJE PO TABLATURAMA
(mit: gitaru možemo naučiti svirati iz tablatura i ne trebamo znati note i drugi balast)

Tablature su odličan dodatak notnom sistemu. Pokazuju nam s kojim prstom na kojoj struni treba zasvirati neki ton. Po tablaturama možemo i nešto malo svirati, ako poznajemo melodiju, ali u osnovi tablature su samo dodatak pravome notnom sistemu.

Ako pogledate „Guitar pro“ ili slične ozbiljnije programe, vidjet ćete da je doista tako. Nažalost nam tablature kažu samo osnovnu informaciju o visini tona, ali ne i o dužini, pa se tako samo uz tablature ne može svirati instrument ukoliko ne poznajete pjesmu već od prije.

GŠUVD (Glazbena škola u vašem domu): Kroz obrazovanje upotrebljavamo tablature samo kao pomoć za razumijevanje nota.

UČENJE I SVIRANJE PO NOTAMA
(mit: učenje nota za gitaru je “bez veze”, note su najdosadnija stvar na svijetu)

djevojka svira gitaru

Mit o teškim i neophodnim notama tako je prisutan, da ga se uplaši svaki budući gitarist, a najviše o tome pričaju samozvani instruktori, koji i sami nedovoljno znaju o sviranju gitare.

Note u glazbi znače toliko, koliko znače i slova u abecedi. Svi znamo slova abecede i s ovim znanjem možemo pročitati sve što želimo. Nitko nema s time probleme. Slično je s notama, a njih je samo 8 (odnosno 12 sa polutonovima). Tako možemo s osam različitih nota (zajedno sa dodacima) zapisati ili odsvirati cijelu glazbenu baštinu svijeta.

Sad razmislite dali je pametno naučiti 8 nota, kako bi sami „čitali“ svu glazbenu literaturu? 🙂

GŠUVD: Kroz obrazovanje naučiti ćemo vas samo osnovno znanje nota, toliko da postanete glazbeno pismeni.

DALI SU LJESTVICE BITNE?
(mit: ljestvice baš i ne trebam poznavati za sviranje nekoliko pjesama na gitari)

Kao da gore napisano nije bitno za upoznavanje nota.

Iz različitih nota dobijemo ljestvicu. Glazbena ljestvica je osnova za poznavanje glazbe. Zašto se hrvatska narodno zabavna glazba toliko razlikuje od bosanske ili makedonske? Zašto blues zvuči drugačije nego rock’n’roll? Odmah prepoznajemo da se radi o drugačijoj glazbi, ali ne znamo da je to zbog različitih ljestvica. Neka pjesma može biti tužna, a druga vesela samo zbog dur ili mol ljestvice.

Poanta je u ljestvicama, ako kao gitarist ne znate odsvirati barem dur ili mol ljestvicu – ne znate baš puno. Takva je istina – kao kad bi kazali, da znate voziti auto, a ne bi se znali uparkirati. Iz ljestvica nastaju intervali, akordi, tonaliteti, ali ove pojmove razumijete – tek kad razumijete strukturu ljestvice.

GŠUVD Tokom obrazovanja naučiti ćemo samo osnovne dur i mol ljestvice.

TEHNIKA SVIRANJA GITARE
(mit: moja tehnika je najbolja, ostale nisu dobre)

Postoji više tehnika sviranja gitare, ali bitno je kakvu glazbu sviramo. Klasična glazba ne može se svirati sa trzalicom, a solo gitaru teško ćete svirati sa prstima.

Tako da ne postoji najbolja tehnika, kao što neki „majstori“ kažu, ima samo različitih tehnika sviranja, koje su manje ili više pogodne za neki stil sviranja.

Najbolje je, da naučite više tehnika i upotrebljavate onu, koja vam se sviđa.

tehnika sviranja gitare

GŠUVD: Tokom obrazovanja demonstriramo više tehnika, tako da si možete odabrati vašu najomiljeniju.

GITARISTA U JEDNOM MJESECU
(mit: sviranje gitare može se naučiti u jednom mjesecu)

otac i hkeč sviraju gitaru

„Instant“ gitaristi, koji kao zvijezde zasvijetle – upravo tako brzo se ugase. Što se naučiš u jednom mjesecu i zaboraviš u jednom mjesecu. Tako mi kažu osobna – 20 godišnja iskustva.

Bez tehničkih vježbi, vježbe lijeve i desne ruke, nećete dovoljno brzo hvatati ispravne zahvate i sviranje će vam zauvijek ostati na početničkoj razini.

U jednom mjesecu možete naučiti samo neke akorde i „riff-ove“, a to će biti premalo.

GŠUVD: Godinu i pol je prema iskustvu optimalno vrijeme za naučiti se svirati gitaru kako treba.

BOLJE RAZUMIJEVANJE GLAZBE
(mit: razumijevanje glazbe nema veze sa mojim sviranjem gitare ili drugih instrumenata)

Razumijevanje glazbe poveća se sa znanjem sviranja svakog instrumenta. Ovo je neosporna činjenica i zato je bitno, koliko u početku investiramo u sviranje, jer su baš glazbene osnove izvor iz kojeg dobijemo i nadograđujemo naše vještine. 

Važi i obrnuto. Čim bolje razumijemo glazbu tim bolje sviramo instrument. Iznenada vidimo, kakva genijalna rješenja su pronašli neki autori glazbe, divimo se kreativnosti starih majstora, pa i sami pokušavamo svirati ono što već znamo – svaki put bolje. Stare pjesme dobiju novi smisao i odjednom ista melodija postane ljepša i zanimljivija.

GŠUVD: U godinu i pol dobit ćete dobru osnovu za slušanje glazbe i iz drugih stanovišta.

SAMOSTALNO UČENJE GITARE
(mit: sam mogu naučiti sve, što se ostali nauče u vođenom obrazovanju)

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete ju sastaviti u neophodnu cjelinu. Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, ali ne i cijele slike.

Sa dobrom osnovom nakon završetka pravog obrazovanja možete i sami dalje učiti sviranje gitare.

Ukoliko poznajete ljestvice i akorde, mnogo bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje. 

samostalno sviranje gitare

GŠUVDDobit ćete dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravi smjer.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika.

akordi na gitari

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali s tim nećemo znati Španjolski. Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti. Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni.

Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika.

Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, samo mehaničko ponavljanje tonova.

Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama koje znate napamet, već ste odmah i završili (kad netko predlaže drugu pjesmu čujemo razne isprike).

GŠUVDU “Glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva.

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati, ako nemate ambicija postati profesionalni muzičar ili se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koji su temelj za pravilno sviranje gitare i uživajte u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći:
Da, isplatilo se!  🙂 

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!