MITOVI I ISTINE O UČENJU SVIRANJA BAS GITARE

Dali je zaista lako naučiti svirati bas gitaru samostalno iz YouTube-a, savjeta na forumima,…?

Nema puno debata i literature o tome, kako naučiti svirati bas gitaru, ali svejedno – pogledajmo nekoliko novijih nazora o tome.

BAS GITARA JE INFERIORAN INSTRUMET!?
(mit: bas gitara je prelaka za sviranje, basgitaristi su u bendu zanemareni)

Nikako! Dobri basgitaristi stvaraju neprocjenljivu atmosferu i oni predstavljaju nezamjenjivu podršku kod sviranja cijelog benda ili orkestra.

Istina je, da nekoliko osnovnih tonova nije teško naučiti, ali pravo znanje sviranja bas gitare tu tek počinje. Odlični basgitaristi obično sviraju i neki drugi instrument, jer si tako lakše mogu zamišljati harmonije, odnosno osnove za svoje sviranje.

Uprkos svemu obično postoji pomanjkanje dobrih basista, jer puno budućih muzičara radije se odluči za gitaru.

bas gitarista svira bas gitaru

Zato je velika prednost basgitarista i ta – da mogu sami birati orkestar “po svojoj mjeri”.

GŠUVD (Glazbena škola u vašem domu): Tokom obrazovanja upoznat ćete  osnovna pravila za samostalno sviranje bas gitare. 

UČENJE I SVIRANJE PO NOTAMA
(mit: učenje nota za bas gitaru je “bez veze”, note su najdosadnija stvar na svijetu)

Mit o teškim i neophodnim notama tako je prisutan, da ga se uplaši svaki budući basgitarist, a najviše o tome pričaju samozvani instruktori, koji i sami nedovoljno znaju o sviranju gitare.

Note u glazbi znače toliko, koliko znače i slova u abecedi. Svi znamo slova abecede i s ovim znanjem možemo pročitati sve što želimo. Nitko nema sa time probleme.

Slično je sa notama, a njih ima samo 8 (odnosno 12 sa polutonovima). Tako možemo sa 8 različitih nota (zajedno sa dodacima) zapisati ili odsvirati cijelu glazbenu baštinu svijeta. Sad razmislite dali je pametno naučiti 8 nota, kako bi sami „čitali“ svu glazbenu literaturu?

GŠUVDKroz obrazovanje naučiti ćemo vas samo osnovno poznavanje nota, toliko da postanete glazbeno pismeni.

DALI SU LJESTVICE BITNE?
(mit: ljestvice baš i ne trebam poznavati za sviranje nekoliko pjesama na bas gitari)

učenje sviranja ljestvice na bas gitari

Kao da gore napisano nije bitno za upoznavanje nota. Iz različitih nota dobijemo ljestvicu. Glazbena ljestvica je osnova za poznavanje glazbe.

Zašto se hrvatska narodno zabavna glazba toliko razlikuje od bosanske ili makedonske? Zašto blues zvuči drugačije nego rock’n’roll?

Odmah prepoznajemo da se radi o drugačijoj glazbi, ali ne znamo da je to zbog različitih ljestvica. Neka pjesma može biti tužna, a druga vesela samo zbog dur ili mol ljestvice.

Najbitnije je u ljestvicama, ako kao bas gitarist ne znate odsvirati barem dur ili mol ljestvicu – ne znate baš puno. Takva je istina – kao kad bi tvrdili da znate voziti auto, a ne bi se znali uparkirati. Iz ljestvica nastaju intervali, akordi, tonaliteti, ove pojmove razumijete tek kad razumijete strukturu ljestvice.

 GŠUVD: Tokom obrazovanja naučiti ćemo samo osnovne dur i mol ljestvice.

TEHNIKA SVIRANJA BAS GITARE
(mit: moja tehnika je najbolja, ostale nisu dobre)

Postoji više tehnika sviranja bas gitare, ali bitno je kakvu glazbu sviramo. Određene stilove glazbe ne možete svirati sa trzalicom, a neke pjesme ćete pak teže odsvirali sa prstima.

Tako da ne postoji najbolja tehnika, kao što neki „majstori“ kažu, ima samo različitih tehnika sviranja, koje su manje ili više pogodne za neki stil sviranja. Najbolje je, da naučite više tehnika i upotrebljavate onu, koja vam se sviđa. 

GŠUVD: Tokom obrazovanja demonstriramo više tehnika, tako da si možete odabrati vašu najomiljeniju.

BASGITARISTA U JEDNOM MJESECU
(mit: sviranje gitare može se naučiti u jednom mjesecu)

„Instant“ basgitaristi, koji kao zvijezde zasvijetle – upravo tako brzo se ugase. Što se naučiš u jednom mjesecu i zaboraviš u jednom mjesecu. Tako mi kažu osobna – 20 godišnja iskustva.

Istina je da nekoliko tonova na bas gitari možemo relativno brzo naučiti, ali  to je ujedno i sve. Suština sviranja bas gitare  je ipak – slušanje.

Tiho i glasno sviranje, prelazi, šablone, polutonovi i druge vještine ipak moramo upoznavati tokom malo dužeg vremena. 

kako svirati bas gitaru

GŠUVDGodinu i pol je prema iskustvu optimalno vrijeme za naučiti se svirati bas gitaru kako treba.

SAMOSTALNO UČENJE BAS GITARE
(mit: sam mogu naučiti sve, što se ostali nauče u vođenom obrazovanju)

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete ju sastaviti u neophodnu cjelinu. Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, ali ne i cijele slike.

Sa dobrom osnovom nakon završetka pravog obrazovanja možete i sami dalje učiti sviranje gitare. Ukoliko poznajete ljestvice i akorde, mnogo bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje. 

GŠUVDDobit ćete dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravi smjer.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika.

učenje bas gitare prstima

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali sa tim nećemo znati Španjolski. Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti.

Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni. Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika. Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, već samo mehaničko ponavljanje tonova.

Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama, koje znate napamet – već  ste odmah i završili (ako netko predlaže neku drugu pjesmu, čujemo razne isprike).

GŠUVDU “glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva.

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo za vas suvišni balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati ukoliko nemate ambicija postati profesionalni muzičar, te se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument, onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koje su temelj za pravilno sviranje klavira i uživanje u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći:
Da, isplatilo se!  🙂

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!