MITOVI I ISTINE O UČENJU SVIRANJA BLOKFLAUTE

Dali se doista lako naučimo svirati blokflautu samostalno iz YouTube-a, savjete na forumima,…

Nema puno debata i literature o tome, kako naučiti svirati blokflautu, svejedno – pogledajmo nekoliko novijih razmišljanja.

SVIRANJE PO TABLATURAMA
(mit: sviranje blokflaute mogu se naučiti iz tablatura i zato ne trebam poznavati note)

Tablature su odličan dodatak sistemu nota. Kažu nam sa kojim prstom pokriti i otvoriti neku rupicu, da dobijemo specifičan ton. Po tablaturama možete i nešto malo svirati, ako poznajete melodiju, ali u osnovi tablature su samo dodatak sistemu nota.

Ako pogledate „Guitar pro“ ili slične ozbiljnije programe, vidjet ćete da je doista tako.
Na žalost nam tablature kažu samo osnovnu informaciju o visini tona, ali ne i o dužini, tako da se samo uz tablature ne može svirati instrument ukoliko ne poznajete te pjesme od prije.

djevojka svira blokflautu

GŠUVD (Glasbena škola u vašem domu): Kroz obrazovanje upotrebljavamo tablature samo kao pomoć za razumjevanje nota.

UČENJE I SVIRANJE PO NOTAMA
(mit: nije potrebno učiti note da bi odsvirao nekoliko pjesama na blokflauti)

Mit o teškim i neophodnim notama tako je prisutan, da se uplaši svaki budući blokflautist, najviše o tome pričaju instruktori, koji i sami ne znaju dovoljno o sviranju blokflaute. Note u glazbi znače koliko znače i slova u abecedi. Svi znamo slova abecede i sa tim znanjem možemo  pročitati sve što želimo. Nitko nema problema sa time.

Slično je sa notama, ali nota ima samo 8 (12 sa polutonovima). Tako možemo sa 8 različitih nota zapisati i odsvirati cjelokupnu glazbenu baštinu svijeta.

Sad razmislite dali je pametno naučiti 8 nota, kako bi sami „čitali“ svu glazbenu literaturu?

GŠUVD: Kroz obrazovanje steći ćete osnovno znanje nota, toliko da postanete glazbeno pismeni.

BLOKFLAUTIST U JEDNOM MJESECU
(mit: sviranje blokflaute može se naučiti u jednom mjesecu)

„Instant“ flautisti, koji kao zvijezde zasvijetle – upravo tako se brzo ugase. Što se naučiš u jednom mjesecu i zaboraviš u jednom mjesecu. Tako mi kažu osobna – 20 godišnja iskustva. Bez koordinirane desne i lijeve ruke nećete dovoljno brzo shvatiti pravilne postavke i sviranje će zauvijek ostati na početničkoj razini. U jednom mjesecu možete se naučiti nekoliko početničkih melodija i to je onda sve.

GŠUVD: Godinu i pol je prema iskustvu optimalno razdoblje za naučiti svirati blokflautu kako treba.

BOLJE RAZUMJEVANJE GLAZBE
(mit: razumjevanje glazbe nema veze sa mojim sviranjem instrumenta)

žena svira blokflautu

Razumijevanje glazbe je bolje uz znanje sviranja nekog instrumenta. Ovo je nesporno, zato je bitno koliko u početku ulažemo u sviranje, jer su baš glazbene osnove izvor iz kojeg kasnije uzimamo i nadograđujemo naše vještine.

To važi i obrnuto. Čim bolje razumijemo glazbu, tim bolje i sviramo na instrumentu. Iznenada vidimo, kakva genijalna rješenja su pronašli neki autori glazbe, divimo se kreativnosti starih majstora, pa i sami pokušavamo svirati ono što već znamo – svaki put bolje.

GŠUVD: U godinu i pol dobiti ćete dobru osnovu za slušanje glazbe sa sasvim novim spoznajama.

SAMOSTALNO UČENJE BLOKFLAUTE
(mit: sam mogu naučiti sve to što drugi nauče putem vođenog obrazovanja)

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete ju sastaviti u neophodnu cjelinu. Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, ali ne i cijele slike.

Sa dobrom osnovom nakon završetka pravog obrazovanja možete i sami dalje učiti sviranje blokflaute.

Ukoliko poznajete ljestvice i akorde, mnogo bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje.

dečko svira frulu

GŠUVD: Dobit ćete dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravi smjer.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika.

blokflauta - frula na notama

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali sa tim nećemo znati Španjolski.

Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti. Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni. Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika.

Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, već samo mehaničko ponavljanje tonova.

Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama, koje znate napamet – već ste odmah i završili (ako netko predlaže neku drugu pjesmu, čujemo razne isprike).

GŠUVD: U “glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva.

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo za vas suvišni balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati ukoliko nemate ambicija postati profesionalni muzičar, te se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument, onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koje su temelj za pravilno sviranje klavira i uživanje u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći:
Da, isplatilo se!  🙂