MITOVI I ISTINE O UČENJU SVIRANJA BUBNJEVA

Dali je zaista lako naučiti svirati bubnjeve samostalno iz YouTube-a, savjeta na forumima,…?

Nema puno debata i literature o tome, kako naučiti svirati bubnjeve, ali svejedno – pogledajmo nekoliko novijih nazora o tome.

TABULATURE I ZAPISI
(mit: svirati bubnjeve mogu naučiti po sluhu i ne trebam nikakvih zapisa)

Zapisi su odlični za početnike, osobito za one bez ikakvog znanja. Iz zapisa najprije spoznajemo simetriju (na primjer kod sedam/četvrtinskog takta) i druga pravila kod osnovnih ritmova. Osim toga manje je neizvjesnosti kod početnika.

GŠUVD (Glazbena škola u vašem domu): Tokom obrazovanja ne prikazujemo note, prikazujemo upotrebu jednostavnog zapisa.

BUBNJEVI I DRUGI INSTRUMENTI
(mit: bubnjevi nemaju veze sa drugim instrumentima, jer ne sviraju melodije)

Bubnjevi su jako povezani sa svakom skladbom, jer svaka skladba ima svoj ritam. Zato su bubnjevi odlična prilika za svakog, tko već svira neki instrument, da postane još efikasniji.

Znanje sviranja bubnjeva otvara nam novi pogled na skladbe, koje smo do sada svirali na nekom drugom instrumentu. Osim upoznavanja ritmova, poznavanje bubnjeva pomaže i do više preciznosti kod sviranja instrumenta, koji već sviramo, jer ćemo tako biti pozorniji na elemente skladbe, koje do sada nismo opažali.

sviranje na bubanj i činelu

GŠUVD : Tokom obrazovanja svladati ćete samostalno sviranje na osnovi znanih skladbi.

ELEKTRONSKI BUBNJEVI I KLASIČNI BUBNJEVI
(mit: klasični bubnjevi su jedini „pravi“)

sviranje na klasične bubnjeve

Najviše bubnjara vide klasične bubnjeve kao pravu stvar. Do jedne razine je tako (osim u nekima stilovima glazbe).

Sviranje klasičnih bubnjeva daje nam dobar osjećaj odbijanja palica, imaju poseban zvuk, stvarno je zadovoljstvo sjesti za takav komplet bubnjeva.

Elektronski bubnjevi imaju prednost, da se lako smjeste u našoj sobi i možemo ih svirati i kasno navečer, a da ne smetamo susjedima.

Cijena im je danas prikladnija (od 450 € pa na više).

GŠUVDTokom obrazovanja svladati ćete sviranje na klasičnim bubnjevima, ali sve isto to važi i za elektronske bubnjeve.

BUBNJAR U JEDNOM MJESECU
(mit: sviranje bubnjeva može se naučiti u jednom mjesecu)

„Instant“ bubnjari, koji kao zvijezde zasvijetle – upravo tako brzo se ugase. Što se naučiš u jednom mjesecu i zaboraviš u jednom mjesecu. To mi kaže osobno – 20 godišnje iskustvo. Bez tehničkih vježbi i znanja nekih pravila, sviranje će zauvijek ostati na početničkoj razini. U jednom mjesecu možete naučiti neke ritmove i prijelaze, a to je ujedno i sve.

GŠUVD: Jedna godina je po iskustvu optimalno razdoblje za naučiti svirati bubnjeve kako treba.

BOLJE RAZUMIJEVANJE GLAZBE
(mit: razumijevanje glazbe nema veze sa mojim sviranjem instrumenta)

Razumijevanje glazbe je bolje uz znanje sviranja nekog instrumenta. Ovo je neosporno, zato je bitno koliko u početku ulažemo u sviranje, jer su baš glazbene osnove izvor iz kojeg kasnije uzimamo i nadograđujemo naše vještine.

To važi i obrnuto. Čim bolje razumijemo glazbu, tim bolje i sviramo na instrumentu. Iznenada vidimo, kakva genijalna rješenja su pronašli neki autori glazbe, divimo se kreativnosti starih majstora, pa i sami pokušavamo svirati ono što već znamo – svaki put bolje.

GŠUVDU godinu i pol dobiti ćete dobru osnovu za slušanje glazbe sa sasvim novim spoznajama.

SAMOSTALNO UČENJE BUBNJEVA
(mit: sam se mogu naučiti sve to, što drugi nauče u vođenom obrazovanju)

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete je sastaviti u cjelinu. Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, a ne i cijele slike.

Sa dobrom osnovom nakon završetka pravog obrazovanja možete i sami dalje učiti sviranje bubnjeva.

Ukoliko dobro poznajete ritmove, mnogo bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje.

sivanje bubnjeva na koncertu

GŠUVD: Dobit ćete dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravi smjer.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika. 

bubnjar početnik

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali sa tim nećemo znati Španjolski. Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti.

Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni. Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika. Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, već samo mehaničko ponavljanje tonova.

Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama, koje znate napamet – već  ste odmah i završili (ako netko predlaže neku drugu pjesmu, čujemo razne isprike).

GŠUVD: U “glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva. 

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo za vas suvišni balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati ukoliko nemate ambicija postati profesionalni muzičar, te se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument, onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koje su temelj za pravilno sviranje klavira i uživanje u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći:
Da, isplatilo se!  🙂