MITOVI I ISTINE O UČENJU SVIRANJA HARMONIKE

Zar se doista možemo naučiti svirati harmoniku samostalno – iz YouTube-a, savjeta na forumima,…?

Uz mnoge debate na različitim forumima o tome se pitamo i mi na ovoj stranici. Puno je priča o mogućnosti učenja klavirske harmonike – pa pogledajmo nekoliko novijih stereotipova.

HARMONIKA I NARODNO ZABAVNA GLAZBA
(mit: harmonika se upotrebljava samo u svrhu narodno zabavne glazbe)

Klavirska harmonika se za razliku od dijatonske harmonike upotrebljava u svim vrstama glazbe. I učenje je različito, pošto imamo kod sviranja na raspoloženju tonove i polutonove, kao kod klavira.

To znači, da možemo na klavirskoj harmonici odsvirati sve melodije, koje su napisane za neke druge instrumente u praktički svim vrstama glazbe.

Samo pomislite koliko puta se harmonika čuje u talijanskoj „kanconi“ ili u francuskim „šansonama“ i vidjet ćete da je izbor pjesama mnogo širi od narodno zabavne glazbe. 

harmonikaš sa harmonikom

GŠUVD (Glazbena škola u vašem domu): Tokom obrazovanja naučimo dosta narodnih, narodno zabavnih i drugih pjesama.

UČENJE I SVIRANJE PO NOTAMA
(mit: učenje nota za harmoniku je “bez veze”, note su najdosadnija stvar na svijetu)

učenje harmonike u prirodi

Mit o teškim i neophodnim notama tako je prisutan, da se uplaši svaki budući harmonikaš, a najviše o tome pričaju instruktori, koji i sami nedovoljno znaju o sviranju harmonike. Note u glazbi znače koliko znače i slova u abecedi. Svi znamo slova abecede i sa tim znanjem možemo pročitati sve što želimo. Tako da nitko nema problema sa time.

Slično je sa notama, ali njih je samo 8 (odnosno 12 uz polutonove). Tako možemo s osam različitih tonova (zajedno sa dodacima) zapisati ili odsvirati cijelu glazbenu baštinu svijeta.

Sada razmislite dali je pametno naučiti se 8 nota, da bi sami „čitali“ svu glazbenu literaturu?

GŠUVD: Kroz obrazovanje pružamo vam samo osnovno upoznavanje nota, toliko da postanete glazbeno pismeni.

HARMONIKAŠ  U SAMO JEDNOM MJESECU?
(mit: sviranje klavirske harmonike može se naučiti u jednom mjesecu)

“Instant” harmonikaši,   koji kao zvijezde zasvijetle – upravo tako brzo se ugase.

Što se naučiš u jednom mjesecu i zaboraviš u jednom mjesecu. Tako mi kažu osobna – 20 godišnja iskustva.

Bez tehničkih vježbi, vježbe lijeve i desne ruke, nećete dovoljno brzo hvatati ispravne zahvate i sviranje će vam zauvijek ostati na početničkoj razini.

U jednom mjesecu možete naučiti samo nekoliko melodija, a to će biti premalo.

dečko svira harmoniku djevojkama

GŠUVD: Godinu i pol je prema iskustvu optimalno vrijeme, za naučiti svirati harmoniku kako treba.

DALI SU LJESTVICE BITNE?
(mit: ljestvice baš i ne trebam poznavati za sviranje nekoliko pjesama na harmonici)

stariji čovijek svira harmoniku

Iz različitih nota dobijemo ljestvicu. Glazbena ljestvica je osnova za poznavanje glazbe.

Zašto se hrvatska narodno zabavna glazba toliko razlikuje od bosanske ili makedonske? Zašto blues zvuči drugačije nego rock’n’roll?

Odmah prepoznajemo da se radi o drugačijoj glazbi, ali ne znamo da je to zbog različitih ljestvica. Neka pjesma može biti tužna, a druga vesela samo zbog dur ili mol ljestvice.

Poanta je u ljestvicama, ako kao harmonikaš ne znate odsvirati barem dur ili mol ljestvicu – ne znate baš puno. To je tako – kao kad bi tvrdili, da znate voziti auto, a ne bi se znali uparkirati. Iz ljestvica nastaju intervali, akordi, tonaliteti, ove pojmove razumijete tek, kad razumijete strukturu ljestvice.
GŠUVD: Tokom obrazovanja naučiti ćemo samo osnovne dur i mol ljestvice.

BOLJE RAZUMIJEVANJE GLAZBE
(mit: razumijevanje glazbe nema veze sa mojim sviranjem harmonike ili drugih instrumenata)

Razumijevanje glazbe poveća se sa znanjem sviranja svakog instrumenta. Ovo je neosporna činjenica i zato je bitno koliko na početku investiramo u sviranje, jer su baš glazbeni osnovi izvor iz kojeg dobijemo i nadograđujemo naše vještine. Važi i obrnuto, ako bolje razumijemo glazbu onda i bolje možemo svirati neki instrument.

Iznenada vidimo, kakva genijalna rješenja su pronašli neki autori glazbe, divimo se kreativnosti starih majstora, pa i sami pokušamo svirati ono što već znamo – svaki puta bolje. Stare pjesme dobijaju novi smisao i odjednom ista melodija postane ljepša i zanimljivija.

djevojka svira harmoniku doma

GŠUVD: U godinu i pol dobit ćete dobru osnovu za slušanje glazbe sa savim novim spoznajama.

SAMOSTALNO UČENJE HARMONIKE
(mit: sam mogu naučiti sve, što se ostali nauče u vođenom obrazovanju)

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete je sastaviti u neophodnu cjelinu. Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, ali ne i cijele slike.

Sa dobrom osnovom nakon završetka ispravnog obrazovanja možete i sami napredovati sa sviranjem harmonike. Ako poznajete ljestvice i akorde, znatno bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje.

GŠUVD: Dobit ćete dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravom smjeru.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika.

sviranje harmonike u vašem domu

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali sa tim nećemo znati Španjolski.

Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti. Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni. Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika.

Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, već samo mehaničko ponavljanje tonova.
Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama, koje znate napamet – već  ste odmah i završili (ako netko predlaže neku drugu pjesmu, čujemo razne isprike).

GŠUVD:  U “glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva.

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo za vas suvišni balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati ukoliko nemate ambicija postati profesionalni muzičar, te se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument, onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koje su temelj za pravilno sviranje klavira i uživanje u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći:
Da, isplatilo se! 🙂