<menu> KLAVIR

MITOVI I ISTINE O UČENJU UČENJU SVIRANJA KLAVIRA

Zar doista možemo naučiti svirati klavir samostalno – iz YouTube-a, uz savjete na forumima,…?

Uz mnoge debate na različitim forumima o tome se pitamo i mi na ovoj stranici. Puno je priča o mogućnostima učenja klavira – pa razmotrimo neka od učestalih naglabanja o tome.

SVIRANJE SINTESAJZERA 
(mit: za sviranje sintisajzera ne trebamo znati svirati klavir)

Greška. Za sviranje sintisajzera itekako trebate znati svirati klavir. Doista je moguće sintisajzer programirati ili koristiti snimke s interneta, koje sintisajzer koristi po svome. Ali to nije sviranje, to je „playback“. Sa takvim sviranjem obmanjujete i samog sebe.

Sviranje sintisajzera je prava stvar tek onda, kad razumijemo kako se svira klavir, tek time dobijemo pravu predstavu o tome, što nam sintisajzer zapravo omogućava.

GŠUVD (Glazbena škola u vašem domu): uz obrazovanje naučite i sve potrebno za sviranje sintisajzera!

GODINE IMAJU VAŽNU ULOGU
(mit: prestar (ili premlad) sam za obrazovanje na klaviru, ništa neću razumjeti)

Zvuči  nevjerojatno, ali mnoge narudžbe za glazbenu školu u vašem domu dolaze i od brojnih penzionera.

Kažu nam, da su oduvijek imali želju svirati neki instrument, ali nije bilo vremena ili novca, pa će si sada priuštiti nešto za dušu.

Zbog više vremena, kojeg penzioneri imaju, uspjeh im je osiguran.

Više vremena znači više vježbanja i tako manje brige, da nešto ne bi razumjeli ili uspjeli. Slično je sa djecom, koja imaju (pre) više vremena.

muž svira ženi klavir

Pomozimo im popuniti to vrijeme na način, koji je zabavan i koristan, pa tako osigurajmo i njihovu budućnost.

GŠUVDPaket klavir je produkt za sve generacije, jer su lekcije lako razumljive svakome

OVO JE PRETEŠKO ZA MENE – NEMAM TALENTA
(mit: sviranje klavira je preteško, ja to ne mogu naučiti)

Naučiti osnove sviranja klavira je najednostavnije od svih „ozbiljnih“ instrumenata i to baš zato, jer je sve logično raspoređeno, pa imamo predstavu o tome što sviramo, kakva je ljestvica, te što znače crne i bijele tipke. Sve imamo pred sobom „crno na bijelom“.

Ovo je i razlog, da se u svakoj glazbenoj školi, glazbena teorija podučava na tastaturi klavira, jer za razumijevanje glazbene osnove klavir je najpogodniji instrument. Uz nešto vježbe nadoknadimo svaki „antitalent“ u nama, najvažnija je želja za sviranjem instrumenta i ljubav prema glazbi.

GŠUVDsvatko se uz dovoljno vježbe može naučiti svirati klavir do osnovne razine

KLAVIR I KLASIČNA GLAZBA
(mit: klavir je samo za sviranje klasične glazbe)

sin svira klavir majci

Na klaviru možemo svirati sve što čujemo na radiju ili TV-ju.

Osim toga klavir (ili sintesajzer) je prisutan u raznim glazbenim bendovima, tako da je doista svestrano upotrebljiv.

Zaista je sviranje klasične glazbe na klaviru poseban doživljaj zbog nevjerojatne harmonije, koju su stari majstori znali izvuči iz klavira kod komponiranja, zato se njima još i danas divimo.

GŠUVD: U glazbenoj školi u vašem domu zastupljena je različita glazba, od komercijalne i narodne glazbe do klasike.  

KLASIČNA GLAZBENA ŠKOLA
(mit: klavir možemo naučiti svirati samo u klasičnoj glazbenoj školi)

Profesionalno sviranje možemo naučiti u klasičnoj glazbenoj školi i znanje nadograđujemo na glazbenoj akademiji sa poznatim glazbenim instruktorima, osim toga trebamo i više teoretskog znanja.

No, nije potrebno baš za svakog od nas svirati klavir na profesionalnoj razini. Prosječni čovjek, koji želi svirati klavir za svoju dušu, ne treba obrazovanje u klasičnoj glazbenoj školi. Svatko može naučiti svirati na zadovoljivoj razini sa kućnim instruktorom ili sa našim paketom glazbene škole.

GŠUVD: Sa nama dobijete osnovno glazbeno znanje, koje možete kasnije i sami nadograđivati.

BOLJE RAZUMIJEVANJE GLAZBE
(mit: razumijevanje glazbe nema veze sa mojim sviranjem klavira ili drugih instrumenata)

Razumijevanje glazbe poveća se sa znanjem sviranja svakog instrumenta. Ovo je nesporna činjenica i zato je bitno koliko na početku investiramo u sviranje, jer su baš glazbeni osnovi izvor iz kojeg dobijemo i nadograđujemo naše vještine. Važi i obrnuto, ako bolje razumijemo glazbu onda i bolje možemo svirati neki instrument.

Iznenada vidimo, kakva genijalna rješenja su pronašli neki autori glazbe, divimo se kreativnosti starih majstora, pa i sami pokušamo svirati ono što već znamo – svaki puta bolje. Stare pjesme dobiju novi smisao i odjednom ista melodija postane ljepša i zanimljivija.

osvanje žene sa sviranjem klavira

GŠUVD: U godinu i pol dobiti ćete dobru osnovu za slušanje glazbe sa sasvim novim spoznanjima.

SAMOSTALNO UČENJE KLAVIRA
(mit: sam mogu naučiti sve, što se ostali nauče u vođenom obrazovanju)

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete je sastaviti u neophodnu cjelinu. Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, ali ne i cijele slike. S dobrom osnovom nakon završetka ispravnog obrazovanja možete i sami napredovati sa sviranjem klavira. Ako poznajete ljestvice i akorde, znatno bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje.

GŠUVD: Dobit ćete dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravom smjeru.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika.

učenje klavira doma

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali sa tim nećemo znati Španjolski.

Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti. Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni. Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika.

Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, već samo mehaničko ponavljanje tonova.
Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama, koje znate napamet – već  ste odmah i završili (ako netko predlaže neku drugu pjesmu, čujemo razne isprike).

GŠUVD U “glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva.

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo za vas suvišni balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati ukoliko nemate ambicija postati profesionalni muzičar, te se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument, onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koje su temelj za pravilno sviranje klavira i uživanje u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći:
Da, isplatilo se! 🙂

become part of our

vision

Talk To Us & We’ll Talk To You!