MITOVI I ISTINE O UČENJU SVIRANJA VIOLINE

Dali se doista lako naučimo svirati blokflautu samostalno iz YouTube-a, savjete na forumima,…

Nema puno debata i literature o tome, kako naučiti svirati blokflautu, svejedno – pogledajmo nekoliko novijih razmišljanja.

VIOLINA JE PRETEŽAK INSTRUMENT ZA MENE
(mit: violina je najteži instrument za sviranje)

Violina nije najlakši instrument za sviranje, posebno za samostalno učenje.

Problem je u nedostatku pragova na vratu, kakve imaju drugi žičani instrumenti, pa je potrebno po sluhu pogoditi pravu poziciju prsta na vratu. A to na početku nije baš najlakše.

Mi kažemo ovako: početak nije lak, ali kasnije ide sve lakše, jer se tonovi ponavljaju, pa kad jednom svladate pravilan prstomet i raspored tonova, nema više prepreka za sviranje, pogotovo uz našu naljepnicu.

sviranje violine

GŠUVD (Glazbena škola u vašem domu): Tokom obrazovanja prikazujemo sviranje uz pomoć dodatka (NALJEPNICE), koji prikazuje poziciju tonova na vratu. Takva naljepnica je uključena u paketu.  Sa njom se znatno olakšava razumjevanje i smisao postavki prstiju na vratu violine.

VIOLINA I KLASIČNA GLAZBA
(mit: violina se upotrebljava samo za sviranje klasične glazbe)

Doista violina se upotrebljava već stoljećima u orkestrima klasične glazbe, ali se može koristit i za drugu glazbu. Violina je instrument, kojeg se može upotrebiti u country, folk glazbi i kod drugih modernih smjerova glazbe. Pogodna je i za kreiranje zvučne podloge kod ostalih vrsti glazbe.

GŠUVD: Tokom obrazovanja naučiti ćete klasične, narodne i druge komercijalne medlodije.

UČENJE I SVIRANJE PO NOTAMA
(mit: učenje nota je bez veze i to je najdosadnija stvar na svijetu)

djevojka svira violinu

Mit o teškim i neophodnim notama tako je prisutan, da se uplaši svaki budući violinist, najviše o tome pričaju instruktori, koji i sami ne znaju dovoljno o sviranju violine.

Note u glazbi znače koliko znače i slova u abecedi. Svi znamo slova abecede i sa tim znanjem možemo  pročitati sve što želimo. Nitko nema problema sa time.

Slično je sa notama, ali nota je samo 8 (12 sa polutonovima).

Tako možemo sa 8 različitih nota zapisati i odsvirati cjelokupnu glazbenu baštinu svijeta. Sad razmislite dali je pametno naučiti 8 nota, kako bi sami „čitali“ svu glazbenu literaturu?

GŠUVD: Kroz obrazovanje steći ćete osnovno znanje nota, toliko da postanete glazbeno pismeni.

DALI SU LJESTVICE BITNE?
(mit: ljestvice baš i ne trebam poznavati za sviranje nekoliko pjesama na violini)

Kao da gore napisano nije bitno za upoznavanje nota.

Iz različitih nota dobijemo ljestvicu. Glazbena ljestvica je osnova za poznavanje glazbe. Zašto se hrvatska narodno zabavna glazba toliko razlikuje od bosanske ili makedonske? Zašto blues zvuči drugačije nego rock’n’roll?

Odmah prepoznajemo da se radi o drugačijoj glazbi, ali neznamo da je to zbog različitih ljestvica. Neka pjesma može biti tužna, a druga vesela samo zbog dur ili mol ljestvice.

dečko svira violinu doma

Najbitnije je u ljestvicama, ako kao violinist ne znate odsvirati barem dur ili mol ljestvicu – ne znate baš puno. Takva je istina – kao kad bi tvrdili, da znate voziti auto, a ne bi se znali uparkirati. Iz ljestvica nastaju intervali, akordi, tonaliteti, ove pojmove razumjete tek kad razumjete strukturu ljestvice.

GŠUVD: Tokom obrazovanja naučiti ćemo samo osnovne dur i mol ljestvice.

SAMOSTALNO UČENJE VIOLINE
(mit: sam mogu naučiti sve to što drugi nauče putem vođenog obrazovanja)

djevojka uči sviranje violine

Postoji mnogo literature iz koje saznate skoro sve, ali ta literatura nije povezana i kao početnik teško ćete ju sastaviti u neophodnu cjelinu.

Vidjet ćete samo jedan dio mozaika, ali ne i cijele slike. Sa dobrom osnovom nakon završetka pravog obrazovanja možete i sami dalje učiti sviranje violine.

Ukoliko poznajete ljestvice i akorde, mnogo bolje ćete razumjeti što vam kažu tutori na YouTubu ili drugdje.   

GŠUVD: S nama ćete dobit dobru osnovu za samostalno razvijanje glazbenog talenta u pravi smjer.

VIOLINISTA U JEDNOM MJESECU
(mit: sviranje violine može se naučiti u jednom mjesecu)

Instant“ violinisti, koji kao zvijezde zasvijetle – upravo tako brzo se ugase. Što se naučiš u jednom mjesecu i zaboraviš u jednom mjesecu. Tako mi kažu osobna – 20 godišnja iskustva. Bez tehničkih vježbi, vježbe lijeve i desne ruke, nećete dovoljno brzo hvatatii ispravne intonacije i sviranje će vam zauvijek ostati na početničkoj razini. U jednom mjesecu možete naučiti samo neke „riff-ove“, a to će biti premalo.

GŠUVD: Godinu i pol je prema iskustvu optimalno vrijeme za naučiti se svirati violinu kako treba.

BOLJE RAZUMIJEVANJE GLAZBE
(mit: razumijevanje glazbe nema veze sa mojim sviranjem instrumenta)

Razumijevanje glazbe je bolje sa znanjem sviranja nekog instrumenta. Ovo je nesporno, zato je bitno koliko u početku ulažemo u sviranje, jer su baš glazbene osnove izvor iz kojeg kasnije crpimo i nadograđujemo naše vještine.

To važi i obrnuto. Boljim razumijevanjem glazbe, bolje ćemo svirati instrument. Iznenada vidimo, kakva genijalna rješenja su pronašli neki autori glazbe, divimo se kreativnosti starih majstora, pa i sami pokušavamo svirati, ono što već znamo – svaki put sve bolje.

trojica uči svirati violinu

GŠUVD: U godinu i pol dobit ćete dobru osnovu za slušanje glazbe sa sasvim novim spoznajama.

USPOREDBA S UČENJEM JEZIKA
Na kraju za bolju predodžbu učinimo još usporedbu s učenjem stranog jezika. 

lijepa violina

Iz priručnika možemo naučiti napamet nekoliko fraza ili rečenica na Španjolskom jeziku (dobar dan, gdje je ova ulica), ali sa tim nećemo znati Španjolski. Nažalost i one fraze koje znamo, vjerojatno nećemo nikad koristiti.

Umjesto konkretnog znanja vjerojatno ćemo ispasti smiješni. Zato je bolje, da idemo na pravi tečaj jezika (ne 5-satni, nego više mjesečni), te upoznamo osnove jezika. Tako stečeno znanje koristimo dalje, te dopunjavamo kroz čitanje i govor.

Isto je sa sviranjem instrumenta. Lako možete naučiti nekoliko melodija sa YouTouba po sluhu, ali to nije pravo sviranje, već samo mehaničko ponavljanje tonova.

Kad budete u društvu odsvirali nekoliko pjesama, koje znate napamet – već  ste odmah i završili (ako netko predlaže neku drugu pjesmu, čujemo razne isprike).

GŠUVD: U “glazbenoj školi u vašem domu” dobijete za cijenu „5 rezervoara benzina“ dobru osnovu iz koje ćete nadgraditi svoja glazbena iskustva.

ZAVRŠETAK

Uz sve napisane činjenice u “glazbenoj školi u vašem domu” precizno smo odabrali onaj dio glazbene teorije, koji je neophodan za amatersko sviranje instrumenta i pjevanje, izostavili smo za vas suvišni balast, kojeg imaju u klasičnim glazbenim školama, jer ga nećete upotrebljavati ukoliko nemate ambicija postati profesionalni muzičar, te se dalje obrazovati u srednjoj glazbenoj školi ili više od toga.

Ukratko, ako želite jednog dana svirati u filharmoniji, onda se trebate obrazovati u klasičnoj glazbeni školi. Ako želite amaterski svirati vaš omiljeni instrument, onda vam preporučujemo: osvojite dobre osnove, koje su temelj za pravilno sviranje klavira i uživanje u glazbi. Odluka je na kraju vaša.

Naručite paket već danas i za godinu i pol ćete smijući si reći:
Da, isplatilo se!  🙂